Start Hotel Eten Zaalverhuur Contact

Geschiedenis

De dorpen gelegen aan de beek Glana, Lutterade en Krawinkel, werden in 1257 verenigd onder de streeknaam "Op-Geleen".
Toen er in 1915 concrete plannen waren om in Lutterade steenkool te delven (Staatsmijn Maurits) werd besloten een geheel nieuw stadscentrum aan te leggen.
Daniken, De Kluis en Munstergeleen werden erbij getrokken en het oude centrum van "Op-Geleen" werd het huidige Oud-Geleen.
Midden in de akkers tussen deze dorpen werd in 1922 het nieuwe raadhuis (Gemeentehuis) geopend.

Opening Gemeentehuis 11-11-1922

Het gebouw, op het adres Markt 1, werd ontworpen door Jos Cuypers en Pierre Cuypers jr.. Kenmerkend zijn de voorgevel met middenrisaliet en het overdekt bordes boven de ingangspartij.
Het streng symmetrisch gebouw wordt gedekt door een schilddak.

Niet lang na de opening van het raadhuis werd ertegenover, op het adres Markt 2, een café-bar-restaurant gebouwd. Dit opende in 1924 als “Hotel De Beurs”.
Hiermee was het fundament gelegd voor de Raadhuislaan.

Opening Markt 2

Het gebouw werd ontworpen door Wilhelmus Nierkens. Kenmerkend is het ronde bordes op de eerste verdieping van dit voor de rest vrij rechtlijnige gebouw.

In 1926 was met de opening van de Staatsmijn Maurits het centrum bruisender dan ooit.
Geleen heeft in deze periode uit kunnen groeien van 2.500 inwoners tot 35.741 inwoners ten tijde van de sluiting van de mijn.

Corner in de jaren 30

Aan het gebouw is in de jaren 40 ook een tweede verdieping toegevoegd, met dezelfde architectonische stijl als het oorspronkelijke ontwerp.
In deze periode veranderde de naam ook naar (Hotel) "Corner House". Corner in de jaren 50

Geleen was in de jaren 50 en 60 het onbetwiste centrum van de Westelijke Mijnstreek.

Toen in de jaren 50 de bomen verdwenen in de Raadhuislaan, is deze naam veranderd in Raadhuisstraat omdat dit stedelijker zou aandoen dan een laan. Raadhuislaan

Op de nieuwe Markt in Geleen werd in 1958 het Wilhelminamonument onthuld door koningin Juliana, dochter van de voormalig koningin Wilhelmina. Onthulling Wilhelminamonument
In 1992 is dit monument verplaatst naar haar huidige locatie op het marktplein voor de deur van het gemeentehuis en het "Corner House".

In 1985 werden het plein voor het oude gemeentehuis en de Raadhuisstraat autovrij gemaakt.

Nadat er in het gebouw ernaast o.a. New York Pizza en de krant (Limburgs Dagblad) gevestigd zijn geweest is dit gebouw inclusief de twee bovenliggende appartementen, op het adres Markt 3, toegevoegd aan het etablissement.
Hierdoor ontstond er ruimte voor een feest/vergader-zaal met tweede bar, een groter terras, luxere toiletten en andere privé faciliteiten.

De opening van "Feron's Corner" in 2018 markeert een nieuwe start in de historie van "De huiskamer van Geleen”, maar natuurlijk een waarin nostalgie en tradities wel bewaard blijven.

Uitzicht nu vanuit "Feron's Corner" op het Gemeentehuis en het Wilhelminamonument: Uitzicht vanuit de Corner op het gemeentehuis en Wilhelminamonument